تصمیمات حیاتی در انتظار پایتخت: کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران امروز تشکیل جلسه می‌دهد

5797363

تهران بار دیگر در محاصره آلاینده‌ها قرار گرفته و با شاخص کیفیت هوای ۱۵۲ در وضعیت «ناسالم برای عموم» قرار دارد. در واکنش به این وضعیت نگران‌کننده، امروز دوشنبه، کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان تهران برای اتخاذ تصمیمات سرنوشت‌ساز در خصوص مقابله با آلودگی هوای تهران و کاهش آن گردهم می‌آید. این جلسه در حالی برگزار می‌شود که پیش‌تر تدابیری چون غیرحضوری شدن آموزش مدارس و دانشگاه‌ها و دورکاری بخشی از ادارات استان به اجرا درآمده بود.

جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران

کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران و ابهامات جلسه حیاتی

در پی تداوم شرایط «ناسالم برای عموم» در پایتخت، نگاه‌ها به جلسه امروز کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران دوخته شده است. این جلسه در حالی برگزار می‌شود که پیش‌تر یک مقام وزارت بهداشت از عدم درخواست جدید برای تشکیل مجدد آن پس از نشست روز شنبه خبر داده بود. با این حال، منابع خبری تشکیل این نشست اضطراری را در روز دوشنبه تأیید کرده‌اند که نشان‌دهنده تغییر شرایط یا ارزیابی مجدد مسئولان از وضعیت موجود است.

این کارگروه که ریاست آن بر عهده استاندار تهران است و نمایندگان دستگاه‌های کلیدی از جمله محیط زیست، شهرداری، آموزش و پرورش و سایر نهادهای مرتبط را شامل می‌شود، وظیفه دارد با بررسی آخرین داده‌های کیفیت هوا و پیش‌بینی‌های جوی، تدابیر لازم برای مقابله با آلودگی هوای تهران را اتخاذ کند. این تدابیر معمولاً شامل تصمیم‌گیری در مورد تعطیلی مراکز آموزشی، اجرای طرح‌های ترافیکی ویژه و دورکاری ادارات است که تأثیر مستقیمی بر زندگی میلیون‌ها شهروند دارد.

وزش باد و باران؛ امید به کاهش آلودگی هوای پایتخت

نکته قابل توجهی که احتمالاً بر تصمیمات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران تأثیر خواهد گذاشت، پیش‌بینی‌های امیدوارکننده هواشناسی است. صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، از کاهش غلظت آلاینده‌های جوی در بخش‌هایی از کشور از جمله دامنه‌های البرز و مناطق مرکزی از امروز دوشنبه (۱۰ آذر) خبر داده است. وی افزود: با فعالیت سامانه بارشی، افزایش ابر، بارش باران، وزش باد شدید موقت و در نواحی مرتفع بارش برف پیش‌بینی می‌شود که این شرایط به بهبود کیفیت آلودگی هوای تهران کمک خواهد کرد.

پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که روند کاهشی آلاینده‌ها تا فردا سه‌شنبه (۱۱ آذر) نیز در مناطق مرکزی ادامه خواهد داشت و آسمان تهران فردا صاف تا قسمتی ابری و غبارآلود با وزش باد ملایم در اواخر وقت خواهد بود. به نظر می‌رسد همین چشم‌انداز جوی، دلیل اصلی تأخیر یا عدم شفافیت در خصوص زمان دقیق تشکیل این کارگروه بوده است. مسئولان احتمالاً ترجیح داده‌اند تا با اندکی صبر و ارزیابی محسوس اثرات وزش باد پیش‌بینی شده بر پراکندگی آلودگی، تصمیم نهایی خود را در مورد تمدید یا لغو مصوبات قبلی، از جمله تعطیلی مدارس، اتخاذ کنند.

راهکارهای موقت برای مقابله با آلودگی هوای تهران؛ چالش همیشگی سلامت عمومی

آلودگی هوای تهران سال‌هاست که به یک معضل مزمن تبدیل شده و هر ساله با فرارسیدن فصول سرد و پدیده وارونگی دما، کیفیت هوا به مرز هشدار می‌رسد. این وضعیت نه تنها بر کیفیت زندگی شهروندان تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه سلامت عمومی جامعه را نیز با تهدیدات جدی مواجه می‌کند. در گذشته، کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران برای کاهش اثرات مخرب این پدیده، معمولاً تدابیر زیر را به کار گرفته است:

تعطیلی مهدکودک‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها

اعمال محدودیت‌های ترافیکی شدیدتر (مانند طرح زوج و فرد) و ممنوعیت تردد کامیون‌ها

کاهش ساعت کاری ادارات یا ترویج دورکاری

توقف فعالیت‌های عمرانی و صنعتی آلاینده

این اقدامات اگرچه برای مهار موقت بحران ضروری هستند، اما به عقیده کارشناسان، راه‌حل‌های پایدار و بلندمدت برای مقابله با آلودگی هوای تهران نیاز به رویکردی جامع‌تر و فرابخشی دارد که شامل توسعه حمل و نقل عمومی، نوسازی ناوگان خودرویی، افزایش فضای سبز و کنترل انتشار آلاینده‌ها از صنایع و نیروگاه‌ها می‌شود.

توصیه‌های پزشکی در مواجهه با آلودگی هوای تهران و چشم‌انداز آتی

با وجود پیش‌بینی‌ها برای بهبود نسبی، وضعیت کنونی آلودگی هوای تهران همچنان برای گروه‌های حساس نگران‌کننده است. کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد دارای بیماری‌های قلبی، تنفسی و زمینه‌ای باید به جد از تردد غیرضروری در فضای باز خودداری کنند. استفاده از ماسک‌های مناسب (مانند N95) در صورت لزوم، کاهش فعالیت‌های بدنی سنگین در فضای باز و مصرف مایعات فراوان برای کمک به دفع سموم، از جمله توصیه‌های اکید پزشکان است. انتظار می‌رود تصمیمات نهایی کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران طی ساعات آینده اعلام شود و بر اساس آن، روند فعالیت مراکز آموزشی و ادارات در روزهای آتی مشخص خواهد شد.

مجله خبری چیچک


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *